Грчките медуми се гневни на однесувањето на известувачот на Советот на Европа за Косово Дора Бакојани која предложи Косово да биде примено во најстарата европска организација.

За предлогот четворица пратеници  гласале „за“, и тоа: самата Дора Бакојани, Ана Ефтиму, Јоргос Стаматис, Еврипидис Стилијанидис.

(фото: Влада на РМ)

Единствена што гласаше против  беше Нина Касимати од Сириза, додека Алексис Ципрас и Јоргос Папандреу беа воздржани.