На собирот во Мелник пред неколку денови имаше стотици присутни Македонци.Меѓу нив беше и внукот на Јане Сандански. Тој вели дека Македонија му е во срцето и оти не испушта прилика да прозбори за неговиот славен предок.

Собирот помина во стандардна проверка на бугарската полиција кои конфискуваа знамиња.