Продолжуват нејаснотиите околу јавното приватно партнерство меѓу Владата и компанијата „Свидиш хеликоптер консорциум“ од Шведска за формирање на хеликоптерска единица за медицински цели.

Ова посебно се однесува за Центарот за обука на пилоти кој според физибилити студијата нарачана од Владата, требаше да се стави во функција на приватниот партнер.

Но сега министерката за одбрана Радмила Шекеринска тврди дека Центарот за обука на пилоти е формациски дел на армијата и не може да биде префрлен на приватен партнер. Според неа,  покрај тоа што тоа било наведено во физибилити студијата, идејата не била прифатена.

На седниците на влада се договоривме центарот за обука да биде наменет за МВР, министерството за одбрана и тој останува домашен капацитет-нагласи вчера министерката.