Загрижувачки е фактот што дури 70 проценти од пациетитие ставени на ресиратори починуваат. Но, зошто е тоа така.Погрешен е впечатокот што се има дека тоа е само маска со кислород која се става на устата додека пациентот безгрижно лежи и си чита весник.. Вентилацијата за Ковид-19 е болна интубација која оди низ грлото која останува се додека не преживеете или умрете.

Се спроведува под анестезија без да се мрдате со цевчиња во уста и предизвикува страшни болки.Затоа на пациентите им се даваат и седативи. Всушност како да сте во вештачка кома. По 20 дена на респиратор се губи 40 проценти од мускулната маса, оштетување на гласните жици како и срцеви и компликации на белите дробови.Затоа слабите луѓе најчесто умираат на респиратори.