Во секој момент се очекува да започне собраниската седница за утврдување потреба за нов закон за Јавно обвинителство што е прв чекор кон негово донесување. До последен момент се подготвува нова верзија на законот.

Со тоа се отвора можност законот да добие широка поддшка од 80 пратеници.Засега резервирани за поддршка за овој закон се ДУИ, Беса, Алијанса како и независните од ВМРО-ДПМНЕ.