Изборната кампања за парламентарните избори треба да почне на четврти април. Според препораките на ОБСЕ и ОДИХР. Тоа значи дека дваесет дена пред почетокот почнува  забраната за јавни настани како што е  пуштање во употреба на патишта, училишта, водоводи,  градинки кои се правени со пари од буџетот.

Од 15 март ќе нема ниту огласи за  вработување, а министрите нема да смеат да ги  службените профили на социјалните мрежи за себе промоција.