Деведесет и осум години се навршија од убиството на идеологот на Македонската револуционерна борба, Ѓорче Петров.

По овој повод, пред споменикот на Ѓорче Петров во центарот на Прилеп цвеќе положија и му оддадоа почит делегацици од Сојузот на борците, прилепската локална самоуправа со градоначалникот Илија Јованоски, Средното општинско училиште кое го носи името на револуционерот и претставници на политички партии.

Цвеќе беше положено и пред спомен-плочата на родната куќа на Ѓорче Петров во приелпската населба Варош