Заменик министерот за надворешни работи, Андреј Жерновски вели дека е за поздравување фактот дека ВМРО-ДПМНЕ се залагаше за референдум за прашањето за името но оти тој став партијата не треба да го менува во зависност од тоа дали е во власт или во опозиција.