Пратеникот на ВМРО-ДПМНЕ, Илија Димовски нагласува дека македонскиот народ постојано има чуство дека нешто губи  и дека не треба работите да ги гледаме црно-бело.

Поради тоа, тој предложи три историски документи да се вметнат во преамбулата на Уставот, предложи пратеникот од ВМРО-ДПМНЕ Илија Димовски. Тој побара да се додадат Правилата на македонскиот востанички комитет на Македонското кресненско востание од 1878, Уставот на ТМОРО од 1896 и Уставот од 1991 година.