Новата  кампања на СДСМ, наречена „На прав пат“ е ископиран од хрватската социјалистичка партија (SDP) на тогашниот премиер Зоран Милановиќ.

Оваа кампања хрватските социјалисти ја имаа за изборите пред десет години и оригинално беше насловен „Krenimo u pravom smejru“.

Дури и логото од хратските социјалисти е идентично со сегашното на СДСМ.

Ова не е првпат СДСМ да „позајмува“ слоган за изборна кампања. Кампањата во 2016 наречена„ Живот за сите“ беше земена од српската партија „Двери“.

Тогаш од српската партија ги обвинија СДСМ дека вршат политичка измама со копирањето на нивната политичка кампања.