Шефот на дипломатијата Никола Димитров на денешната расправа за уставните измени објасни дека е факт оти историскиот регион Македонија во Отоманската империја е поголем од денешна Репубика Македонија и дека ние имаме направено држава во овој дел.

Според него, ако имаме предвид каде е овој дел ако го имаме во предвид каде е историскиот дел е кон северниот дел.