Професорот Светомир Шкариќ на денешната расправа за уставните измени изнесе предлог Договорот од Преспа да стане уставна категорија и на тој начин да се надмине спорот помеѓу претседателот Иванов и Собранието.

Вака на правно елегантен начин помеѓу претседателот на Републиката и Собранието со ратификацијата на овој договор.Едноставно, со добивање на уставен статус, уставниот договор влегува на сила во ист момент кога амдманите ќе бидат прогласени, односно влегува во сила во моментот кога Грците ќе го ратификуваат договорот и протоколот за НАТО-објаснува професорот.