Претседателот на Државната изборна комисија, Оливер Дерковски побара од тројцата кандидати да се воздржат од јавни настапи до први април кога ќе биде и официјалниот старт на изборната кампања.

Споре него, секој настап до тој датум ќе значи кампања и дека треба да се почитува Изборниот законик.