Историјата на македонскиот јазик не започнува со Коминтерната и нејзината хипотетичка интервенција во 1945 година. На оние кои тврдат дека македонскиот јазик е вештачки мора да им се каже дека и бугарскиот јазик е вештачка конструкција, создаден е во 19 век.

Ова го вели професор Александар Ќосев, историчар на културата и литературен научник, професор на софискиот универзитет „Св. Климент Охридски“, пренесува БГНЕС.

За мене нема дилема дека македонскиот јазик е посебен литературен јазик и дека луѓето го користат. Тоа не е дијалект, бидејќи дијалектот се користи во одредени функционални сфери на општеството, односно дома, во секојдневниот живот, во домашна смисла, на нивоа, но дијалектите не можат да им служат на сите сложени современи сфери на животот. Тие не можат да се користат во болници, училишта, дипломатски канцеларии. Значи, македонскиот јазик од оваа гледна точка е полноправен јазик, категоричен е професор Ќосев.

Тој смета дека историјата на македонскиот јазик не започнува со Коминтерната и нејзината „хипотетичка или нехипотетичка интервенција“ во 1945 година.

-Започнува многу порано, кога источните и западните дијалекти во овие земји почнаа да се оддалечуваат и да имаат различни културни судбини. Секој што го читал списанието „Македонија“ знае што пишува таму за македонскиот јазик Петко Славејков. Со два збора, македонскиот јазик од една или друга причина се одвои, има самостојна судбина, му служи на целото македонско општество, на тој јазик е напишана моќна поезија, вели Ќосев.

Според него, македонскиот јазик има традиција и тој што го негира тоа мора да е слеп, а тој што го сведува на некакво потекло мора да запомни дека зборот потекло има две значења – потеклото на родот и потеклото на поединецот.

-Никој не може да им го одземе чувството дека го зборуваат својот мајчин јазик на Македонците, категоричен е Александар Ќосев.