По три часа чекање на граничниот премин Деве Баир, полицијата почна да ги пропушта за влез Бугарите, бидејќи конечно е вратен системот за контрола.

Меѓутоа, пропуштањето на возилата се одвива под строги полициски проверки. Детално се прегледуваат автомобилите, се проверува под нив, во багажот и слично, со цел македонската полиција дека не носат со себе предмети кои би можеле да се искористат за немири.