Лидерот на ДУИ Али Ахмети не се појави на церемонијата на кревањето на знамето на НАТО пред Владата. Ниту тој, ниту пак поранешните претседател Бранко Црвенковски не се појавија на овој настан. Но затоа, во првите редови беа министрите и пратениците од редовите на ДУИ