Овогодинешниот претставник на Албанија на Евровизија 2023 е Албина и нејзиното семејство Фамиља Кељменди.

Албина и нејзиното семејство се од Косово, поточно од Пеќ. По пласманот во финалето таа ја спомена „Голема Албанија“.

 

Едно од прашањата беше:

 

– Вашето семејство не ја претставува само Албанија туку и Косово. Како вашиот град во Косово го доживува овој момент со вас?Верувам дека лудницата е таму. Иста крв сме, иста националност, Косово и Албанија се како брат и сестра. Имаме мајка која е голема, голема Албанија