Верка Сердучка пред точно 16 години ја претставуваше Украина на Евровизија, која ја освои Европа со својата брза песна „Dancing Lasha Tumbai“ и спектакуларната изведба и со 235 поени го зазеде второто место, веднаш под Србија, која таа година триумфираше.

Украинскиот пејач и хуморист Андриј Михајлович Данилко започнал да настапува како Верка Сердјучка во далечната 1991 година, кога на украинската јавност и се претставил како средовечна жена која живеела во советско време, а во комични скечеви зборувала мешавина од украински и руски.