Имајќи предвид дека не сме способни да го заштитме Охрид, тогаш нека биде ставен на листата на наследство во опасност на УНЕСКО, но тоа не значи дека сме амнестирани од одговност“, рече министерката за култура Ирена Стефоска во гостување во емисијата „Вин вин“ која се емитуваше на Телма Телевизија.

Стефоска посочи дека не може само локалните институции да го штитат охридскиот регион, туку дека е потрено интегрирање на институциите, бидејќи 10-15% припаѓаат на културното наследство, другото спаѓа на природното, што е под надлежност на друго министерство.

Се додека Охрид и охридскиот регион не е стратешка цел околу која сите заедно ќе се обединиме и да постигнеме консензус, внатре во земјата, но и како луѓе, како граѓани“, вели таа.

Грижата за Охрид е и на граѓаните, затоа мораме многу да работиме на свеста на граѓаните, смета министерката.