Луѓето кои заминуваат во странство да живеат и работат најчесто ја избираат . Германија. Еден Србин на Фејсбук го опиша животот со Балканците и нивите навики.

– Еве трет месец во Германија… Не ми се верува дека речиси и да нема човечност, запознав преку 100 наши луѓе.Главната тема на разговор започнува и завршува таму: – Колку е саатницата? – Зошто го плаќаш станот? – Кола на рати… Не се поднесуваат, помошта и дружењето едноставно не е доволно, повеќето од нив спијат преку викенд, уморни се од 8-те часа работа за кои биле платени, работеле 16 часа за викенд и има уште прашање за платата (300-400е)…

Морав да ја напишам оваа изјава. Поздрав до сите балканци, дојдовте на работа за да живеете, немојте да живеете само за да работите – заклучи тој.