Обично католичкиот Велигден се слави порано од православниот. Главната причина за ова е дека православната црква го одредува датумот за славење на Велигден според Јулијанскиот календар, а Католичката црква според Грегоријанскиот.

Постои тринаесетдневна разлика меѓу двата календари, односно јулијанскиот календар заостанува тринаесет дена зад григоријанскиот (во периодот од 14 март 1900 до 28 февруари 2100, кога разликата ќе се зголеми на 14 дена).

И кај двете цркви периодот во кој може да се слави Велигден, е 5 неделен, но за католичката црква овој период започнува порано.

Уште една причина за различните датуми на Велигден е фактот дека на Запад го слават Велигден дури ако неделата по полна месечина на пролетта рамноденица се совпаѓа со еврејската Пасха, додека во овој случај на Исток за датум го определуваат празникот следниот неделен ден.

Освен дека Западот и Истокот слават во различно време Велигден, постојат разлики и во обичаите и начинот на одбележување на празникот.

Симбол на Велигден кај католиците пример е зајак, додека кај православните христијани е црвеното јајце.

На Запад е популарно децата да се натпреваруваат, така што тркалаат бојадисани јајца по навалена ливада.

Во православниот свет на празникот децата се кршат со јајца за победа и здравје во текот на целата година, а за “знак” се смета среќа, благосостојба и добро здравје.