Интересна математичка загатка ќе ви го поттикне размислувањето.Автор на оваа математичка загатка со триаголници е индискиот научник Кумар Анкит.

Прашањето е едноставно, дали можете да ги изброите сите триаголници на сликата?

Решението ќе ви го дадеме подолу

 

 

 

 

 

 

 

Одговорот е 24. Сепак, тие што кажаа 25 каде што го вклучија триаголникот во потписот на авторот не згрешија.