Денеска го славиме Св. Теодот Анкирски и седумте млади маченици кои загинале за време на царот Диоклецијан.

Теодот бил оженет и бил гостилничар во Анкира во времето на императорот Диоклецијан.

Иако бил женет, живеел според зборовите на апостолот: „Оние што имаат жени отсега нека бидат како да ги немаат“. А гостилницата ја задржал само за да може несомнено што подобро да им помогне на христијаните.

Во чест на маченикот Теодот и седумте мачени девојки, на овој ден во нашата нација се практикуваат одредени ритуали. Денеска треба трипати да се капеме во ладна вода, за да се избегнат смртта и несреќата.