Претставници на 47 азиски држави и останати официјални лица се собраа во Пекинг на Конференција за дијалог на азиските цивилизации. По повод свечениот настан, Пекинг е украсен на повеќе локации со фантастично осветлување.

Помеѓу посебно украсените места во Пекинг се Олимпискиот стадион и кула како и улиците во негова близина.