Американскиот претседател Доналд Трамп и првата дама Меланија Трамп го следеа традиционалниот ритуал во Белата куќа-тркалање на велигденски јајца. Во забавната прослава е вклучен и најколоритниот херој-Велигденското зајаче.

Настанот се одвива како натпреварување на деца, кои ги тркалаат велигденските јајца со помош на дрвени лажици. Почетокот на натпреварот го означи самиот американски претседател.