Шефот на албанската мафија  Дилавер Бојк познат како „балканскиот крал на проституцијата“ пред да биде убиен сакал да стави крај на серијата убиства поради крвна одмазда. Пред да биде ликвидиран, тој барал од членовите на семејството и најблиските соработници да престанат со крвопролевањето, наводно плашејќи се дека ќе остане без машки членови, односно потомци.

Бојку беше убиен на 14 август 2017 година пред неговиот ресторан на плажа во Струга, Македонија. Се сомнева дека го убил платен убиец од Базел, но тој случај се уште не е разрешен.

Како што пишува „Курир.рс“ крвната одмазда би можела да биде мотивот за убиството на Бојку, а една од претпоставките е дека тој со глава ја платил смртта на Ситема Истрефи (23), која загина во пресметката меѓу две завојувани семејства за концесии за плажа на брегот на езерото. во Струга

Ескалацијата на конфликтот меѓу семејствата Бојку и Истрефи се случи на 13 декември 2015 година во населбата Езерски лојза. Во таа размена на оган загинал Ситем Истрефи, а тешко е ранет неговиот брат Прентим Истрефи.