Цената  на нафтата се зголеми за повеќе од три отсто, достигнувајќи највисоко ниво од ноември 2018 година, поради најавените санкции на купувачите на иранска нафта од страна на САД.

Цената на нафта „брент“ скокна повеќе од три проценти на над 74 американски долари за барел утринава по Азија.

Ова зголемување на цените дојде по извештајот на Вашингтон пост, кој се повикува на два неименувани американски претставници,  дека  државниот секретар на САД Мајк Помпео ќе  објави дека „Стејт департментот од мај 2 веќе нема да одобрува исклучоци од примената на санции спрема Иран кон ниедна земја  која моментално увезува иранска сурова нафта или кондензат“ пренесува СНБС.

По извештаите на Вашингтон Пост, британската агенција Ројтерс ја  потврди истата информација, повикувајќи се на неименуван извор.

Цени од типот „брент“ оваа година се зголеми за повеќе од 33 отсто.

САД во ноември 2018 година ги обнови санкциите за извоз на иранската нафта, откако претседателот на САД, Доналд Трамп одлучи еднострано да се повлече од нуклеарниот договор, кој беше потпишан во 2015 година, Иран и шест светски сили.

Вашингтон тогаш, сепак,одобри  исклучок  од примената на американските санкции за осумте најголеми купувачи на иранската нафта – главно од Азија, овозможувајќи им да продолжат со купување ограничени количини на нафта од Иран.

Меѓу осумте земји кои се изземени од примената на американските санкции врз Иран се Кина и Индија – на најголемиот Iranian клиентите – како и Јапонија, Јужна Кореја, Италија, Грција, Турција и Тајван.