Во завршна фаза се трговските разговори меѓу САД и Кина. Царините  на кинеската стоки ќе ги зголемат цените во САД – ова во неодамнешна анкета го изјавиле две третини од гласачите во САД.  Увозот од Кина во САД  е намален за 12,5% за годинава во услови на нови тарифи. Кина, од број еден трговски партнер со САД, падна на третото место. Извозот на соја во Кина се очекува да биде една третина од она што беше во претходната година.

Но, какви се тие производи и што извезува САД во Кина? Оваа визуелизацијата ги прикажува двете најголеми десет категории на извоз во САД и увоз од Кина.

Топ 5 увоз од Кина во САД
1. Телефони за мобилни мрежи или за други безжични мрежи: 43,67 $ Б (9,80% од вкупниот увоз)
2. Автоматски машини за обработка на податоци: 37,24 $ (8,40% од вкупниот увоз)
3. Трицикли, скутери и слични играчки со тркала и други играчки: 12,32 $ Б (2,80% од вкупниот увоз)
4. Апарати за комуникација: 11,25 $ (2,50% од вкупниот увоз)
5. игри; написи за забава: 5,35 $ Б (1,20% од вкупниот увоз)

Топ 5 извоз од САД до Кина
1. Авиони и други делови за авиони: 13,13 $ (9,90% од вкупниот извоз)
2.Соја: 12,46 $ Б (9,40% од вкупниот извоз)
3. Возила со мотор со пиштол за рециклирање на внатрешно согорување со палење на палење: 7,89 $ Б (6,00% од вкупниот извоз)
4. Електронски интегрални кола; Процесори и контролори: 4,95 $ Б (3,70% од вкупниот извоз)
5. Масла: 3,97 $ Б (3,00% од вкупниот извоз)

Податоците покажуваат дека порастот на кинеската економија се совпаѓа со растот на трговијата со Соединетите држави – имено, трговскиот дефицит, кој двојно се зголеми за само десет години.

Кои производи се погодени? Кинеската електроника, најголем увоз, падна за 4,4% од минатата година. Од друга страна, полупроводниците и преработувачите се значаен извоз во Кина.  Хуавеј пак, големата  кинеска технологија компанија е сместена на црната листа во САД, со која се бара од американските фирми да добијат владина дозвола за продажба на компанијата.

Покрај технологијата, САД  е голем  извозник  на земјоделски производи во Кина: соја и  малсло се од особен интерес.  Сега извозот на соја во Кина се очекува да биде една третина од она што беше лани, а цените на стоките паднаа за половина. Од друга страна, извозот на сурова нафта постави нов рекорд дури и накратко надминувајќи ја Саудиска Арабија како водечки светски извозник на нафта, и покрај трговската војна со Кина.