Цената  на нафтата се зголемува  веќе четврти ден по ред, а  аналитичарите  ова го  припишуваат на “шок терапијата“ на Саудиска Арабија, која го намали производството на нафта.

И ова е повеќе од предвиденото во договорот на Организацијата на земји за извоз на нафта (ОПЕК).

Како втора причина за скок на  цената на „црниот пазар“ се наведуваат санкциите на САД од Венецуела, кои ги фрлија во сенка информациите на  американската нафтена индустрија дека  залихите во  САД неочекувано се зголемени минатата недела.