Започнаа федералните избори во Австралија, јавуваат новинските агенции. Околу резултатите имаа интерес и победата засега не е сигурна.

Изборите ќе одлучат дали конзервативната Либерално-национална коалиција ќе добие трет мандат, или опозициската Лабуристичката партија по водство на Бил Шортон ќе ја преземе власта.

Австралијанците ќе гласаат за сите 151 места во Претставничкиот дом и за половината од 76-те места во Сенатот.

Околу 16,5 милиони луѓе се запишани да гласаат во сабота, а повеќе од четири милиони веќе го искористиле предвиденото право на гласање во четвртокот.

Во Австралија гласањето е задолжително и неисполнувањето на оваа должност парично се казнува. Се очекува 96,8 отсто избирачка излезност.

Резултатите се очекуваат во недела.