На интернет се појави транскрипт од прислушувањето на телефонот на врховниот командант на украинската армија, генерал Валериј Залужни. Транскриптот содржи многу навредливи зборови за украинскиот претседател Володимир Зеленски.

Разузнавачките агенции побрзаа да тврдат дека снимката е генерирана од вештачка интелигенција. Сепак, бројни хакерски канали веќе ја потврдија нивната автентичност.

Во разговор со генералот Александар Сирски на 28 ноември, врховниот командант навести за промена на сексуалната ориентација на Зеленски.

– Нека влезе во неговата сина кочија и… – вели Залужни.

Подоцна му рекол на интервјуерот дека одбил да разговара со претседателот бидејќи се дрогирал.

Сега нема да разговарам со него, тој под дејство на дрога.

Во разговор со советникот на Зеленски, Михаил Подољак, Залужни рече дека цела Украина му се смее на Зеленски.

– Дали си го видел неговото лице? Тој е ретардиран. Цела земја се смее – изјави шефот на вооружените сили на Украина