Претседателот на Украина Петро Порошенко издал наредба војска на Украина да отпоздавува со слоган кој бил карактеристичен за периодот во Втората светска војна кога дел од востаничките трупи соработувале со нацистите.

Слоганот „Слава  на Украина-Слава на хероите“ бил користен од страна на Организацијата на украински националисти и Украинската востаничка војска чии лидер бил Степан Бандера познат по соработката со нацистите.