Бројот на потврдените случаи на зараза со новиот тип коронавирус во Германија за последното деноноќие пораснал за 1.018 пациенти, на вкупно 155.193 лица,

Ова го појажуваат најновите податоци објавени во понеделникот утрото од страна на референтниот Институт „Роберт Кох“.

Поради тоа од денеска во сите покраини е задолжително носење маски за време на пазарење и користење јавен транспорт.

И покрај оваа одлука, германските власти најавуваат олабавување на мерките, прво ќе се отвораат поглемите салони над 800 метри квадратни, додека пак кафулињата, рестораните и фризерските салони засега остануваат затворени.