Помладите не знаат дека до крајот на осумдесетите години трупите на тогашниот Советски сојуз беа во Авганистан борејќи се против Муџахедините и Талибанците.

Војската се повлече во февруари 1989 година а видеото оттогаш покажува дека заминувањето од аеродромот од Кабул било мирно и без никави инциденти. Војниците чекаат да се качат во авионите и нема никаква паника.

Три децении подоцна сосема различна слика. Талибанците им дадоа рок на Американците да се повлечат а аеродромот во Кабул наликува на воена зона.