Кина е првата земја која е справи со корона вирусот и честитки за нивните доктори доаѓаат од сите страни. Но, медицината памети и други позитивни искуства од справуввање со епидемии. Такво нешто се случило во 1959 година во Русија.Тогаш имало голема епидемија од големи сипаници кои биле смртоносни.

Нив ги донел рускиот сликар Алексеј Кококерин од Русија. Кога тој пристигнал во Москва неколку дена не можее да откријат од што му е висоската температура и болките по телото.

Кога му поставиле дијагнозата тој починал по неколку дена во соба со уште неколку пациенти кои боледувале од обичен грип.

И тогаш почнала битката на руските лекари да го запрат ширењето на болеста која е позната и како вариола вера.

А тоа значело целосен карантин и изолација на буквално сите луѓе кои биле во контакт со лекарот и неговото семејство . А тоа значело издвојување на сите, па дури и на оние кои се возеле со него во ист воз и авион. Во излолација биле ставени дури колегите на неговата ќерка со кои таа слушала предавања на факултет.

Откако се превенирале сите луѓе следела масовна вакцинација на луѓето.Резултатот бил целосно искоренување на епидемијата за само две недели.