Германскиот канцелар Олаф Шолц оцени дека се уште има пречки во планираното побрзо интегрирање на бегалците на германскиот пазар на труд, што го најави проектот „turbo job“.

Во есента минатата година, германската влада го објави проектот „турбо-работа“, чија цел е да им помогне на бегалците кои имаат можност да добијат дозвола за престој побрзо да најдат работа.

„Многу проблеми се веќе решени, но верувам дека ќе потрае уште малку додека не се решат работите“, рече Шолц во петокот за време на посетата на Агенцијата за вработување во неговата изборна единица во Потсдам, пренесува Fenix ​​Magazine.

Тој изјави дека проблем е пред се нострификацијата на дипломите. Па, имаме 800 институции во Германија кои се задолжени за признавање на професионални дипломи, рече канцеларката во разговор со работниците.

Шолц, сепак, гледа „голем напредок“ воопшто во посредувањето при вработување и интеграцијата на барателите на работа на пазарот на трудот