На преговорите меѓу Владимир Путин и Александар Лукашенко кои траеле 14 часа присуствувал и поранешниот претседател на Украина Виктор Јанукович, пишуваат украинските медиуми.

Тој е повикан бидејќи во моментов Русија во украинската страна нема легитимен соговорник ако се знае дека мандатот на претседателот Зеленски е истечен од пред неколку денови.

Јануковиќ формално се уште е претедател на Украина бидејќи неговиот мандатат не беше завршен туку беше симнат од власт со преврат во 2014 година.