Претседателот на Европскиот совет Шарл Мишел стана познат во јавноста по изјавата во Блед дека земјите од регионот треба да станат членки на ЕУ. Подоцна таа негова изјава беше дематирана од страна на Унијата која рече дека Мишел само изнел свое мислење кое официјален Брисел не го дели.

Но, малкумина знаат кој е Шарл Мишел.

Роден е во белгискиот град Намур во 1975 година, кога Европската унија имаше само девет земји-членки. Тој израснал со приказните на неговите родители и баба и дедо, кои го доживеале уништувањето за време на Втората светска војна и кои затоа знаеле колку се скапоцени мирот и помирувањето.

Денеска вели: „Никогаш не го земав тоа здраво за готово“.

Шарл Мишел студирал право на Универзитетот во Брисел, а во 1998 година имал можност да учествува во програмата Еразмус. Тој отишол во Холандија и се заљубил во Амстердам.

„Отидов таму како Белгиец, а се вратив како посветен Европеец“, вели тој. Таму стекнав пријатели од целиот континент и сфатив дека суштината на Европа е во нејзините вредности: мирен соживот и слушање и почитување на другите без разлика на нивната боја на кожа, раса или потекло.

По завршувањето на студиите станал адвокат во Брисел. Кога станува збор за правото, најважно за Шарл Мишел секогаш биле луѓето и заштитата на нивните права и слободи.

Бидејќи бил заинтересиран за политика уште од рана возраст, Шарл Мишел решил да се кандидира за функцијата набргу по студиите. Тој беше избран за член на федералниот парламент во 1999 година. Следната година, тој стана валонски министер за внатрешни работи и државна служба, а во 2007 година, федерален министер за развојна соработка. а портпарол (2004-2011), а подоцна и како лидер на партијата (2011-2014).

 

Во тој период, од 2006 до 2014 година, тој беше и градоначалник на Вавр, мал град во близина на Брисел, каде што живее со својата партнерка Амели и нивните деца.

 

„Луѓето отсекогаш ми биле најважни во политиката. Како градоначалник научив да стојам цврсто на земја и да имам јасни приоритети“, вели тој.

 

Тој е татко на две ќерки и еден син. „Имам многу среќа“, признава тој, „бидејќи многу учам од нив“. Без разлика колку сум зафатен, секогаш наоѓам време за нив“.

По федералните избори во јуни 2014 година, Шарл Мишел учествуваше во коалициските преговори. Во октомври 2014 година стана премиер на Кралството Белгија. Најтешкиот момент што го доживеа во улогата на премиер се случи година и пол подоцна, на 22 март 2016 година, кога беа извршени два смртоносни терористички напади на аеродромот во Брисел и на метро станицата Маелбек. „

Тој ден разбрав што значи да и служиш на својата земја. Тогаш се грижите само за заштита на вашето население“, вели тој.