Пучистите потпомогнати од Русија ја зазедао малата и сиромашна земја во Африка Габон. Со тоа се стави крај на владеењето на династијата Бонго која е на власт од 1967 година.

 

Али Бонго (64) ја презеде функцијата од својот татко Омар Бонго, кој почина од срцев удар додека се лекуваше од рак на дебелото црево во шпанска клиника во 2009 година, по 42 години на функцијата.

Постариот Бонго дојде на власт во 1967 година, седум години по независноста на земјата од Франција.

Тој управуваше со малата нација од 2,3 милиони луѓе со железна тупаница, наметнувајќи го еднопартискиот систем со години. Тој дозволи повеќепартиска демократија само во 1991 година, иако неговата партија ја задржа контролата врз владата.

За време на неговото владеење, постариот Бонго помогна да се одржи француското политичко влијание и воената моќ во Африка со потпишување неколку договори за заемна одбрана со Франција.

Претседателот Али Бонго Ондимба, кој ја презеде власта по смртта на неговиот татко во 2009 година – на други избори – ја наследи верноста на неговиот татко кон Франција.

Габон е во економска и фискална криза од 2014 година.

Помеѓу 2014 и 2016 година, приходите на владата беа значително намалени поради падот на глобалните цени на нафтата. Минатата година, Меѓународниот монетарен фонд се согласи да ја спаси владата на Габон во замена за структурни реформи, вклучително и тригодишно замрзнување на вработувањето во јавниот сектор.

Нееднаквоста е исто така многу висока во Габон. Историски гледано, неговото нафтено богатство нема финансиска корист за повеќето луѓе, кои и понатаму се прилично сиромашни.