Сегашниот претседател на Европскиот совет Шарл Мишел кој дојде да ги убедува Македонците да го прифатат францускиот предлог беше избркан од позицијата премиер на Белгија откако белгиска влада се зафати со прашањето за миграцијата.

Мишел во 20218 година беше принуден да му понуди оставка на кралот на Белгија, Филип, откако Социјалистичката партија, со поддршка од Зелените предложи гласање за недоверба на неговата администрација.