Поранешниот премиер на Јапонија, Шинѕо Абе, им подлегна на повредите откако беше застрелан додека држеше говор за време на предизборна кампања во градот Нара.

Поранешен припадник на јапонската морнарица Тацуја Јамагами двапати пукаше во Абе. Јамагами веднаш е приведен.

Абе не покажувал знаци на живот кога бил префрлен во болница.