Германската економија забележа пад од 5,0 проценти во пандемијата 2020 година, завршувајќи ја десетгодишната експанзија бидејќи задуши голем дел од бизнис активностите на потрошувачите, според податоците на Федералното биро за статистика, Дестатис.

Колку и да е мрачна оваа бројка, падот е помал отколку што предвидуваа многу аналитичари, а високата стапка на раст на заштедите сугерира дека потрошувачите би можеле да бидат подготвени да започнат со силно економско закрепнување кога конечно ќе се укине блокадата, проценува агенцијата АП.