Огнениот албански лобист, страстен поборник за независност на Косово и потписник на писмото во кое се бара „покритички однос кон Србија“, Роберт Менендез минатата година беше обвинет дека примил илјадници долари мито со неговата сопруга Надин!

Новите обвиненија доаѓаат неколку дена откако еден од бизнисмените од Њу Џерси претходно обвинет против Менендез, неговата сопруга Надин Менендез и уште двајца други, се согласија да ја признаат вината и да соработуваат со истрагата.

Новите обвиненија вклучуваат „заговор, попречување на правдата, јавен службеник како странски агент, поткуп, изнуда и измама на службата“.

Менендез, инаку еден од најголемите поборници за независност на Косово, ги негираше тие обвинувања.

Претходно американските медиуми пишуваа за поврзаноста на Менендез со бизнисмен осуден за водење на коцкарници на албанската мафија во САД.

Американскиот сенатор Роберт Менендез, демократ од Њу Џерси, кој минатата година беше обвинет со неговата сопруга за кривични дела примање мито, според претходното пишување на „Дејли Бист“, бил во блиски деловни односи со Газменд Лита, наречен „Гус“. , инаку брат на политичар од Демократската партија во Албанија, кој е осуден за водење на казината на албанската мафија во САД.