Министерот за надворешни работи на Италија донесе одлука за затворање на најголемиот мигрантски камп во земјата на Сицилија. Како причина министерот го наведе намалениот број на бегалци поради ригидната политика на земјата кон пристигнување нови групи.

Салвини дури не им дозволуваше на хуманитарните спасувачки бродови да влезат на италијанска територија. Во цела Италија сега има околу 100.000 мигранти.