Црвениот тепих пред фестивалот во Бајројт беше доста посетен oд разни „фаци“. Низ него прошета и поранешната канцеларка Ангела Меркел, која се појави во Бајројт Фестшпилхаус 15 минути пред почетокот на настапот. Поранешната канцеларка во последно време не ја гледаме често во јавноста, па нејзиното доаѓање израдува многумина.

Меркел на црвениот тепих се прошета заедно со сопругот Јоаким Зауер на температура од 35 степени, а набљудувачите пријателски аплаудираа.