Лебот во Германија наскоро би можел да чини 10 евра за векна, пишува „Дојче Веле“ во својата анализа. Причина за тоа се зголемувањата на цената на бензинот како и на електричната енергија. Малите пекари кои се многу популарни на западот во Германија веќе се жалат дека не можат да останат со овие цени на производите.

Таква е една фурна во близина на Штутгарт.

Леб, панини, колачи и колачи – „Ние сме класична компанија за пекари и слаткарници, каде што продаваме она што се пече во рерните зад шалтерите“, го оценува Тобиас Плаз своето претпријатие во Ојтинген, село на југот на Германија во близина на Штутгарт. Од 1890 година е основан овој семеен бизнис со кој сега управува четвртата генерација.

Минатата година комплетно го реновирале дуќанот, преку нова витрина клиентите од тезгата можат да видат што се пече во задниот дел на продавницата.

Но, во моментов Тобиас Плаз повеќе не знае како да управува со својот бизнис. Кон крајот на август добил известување по пошта од снабдувачот со гас. Наместо десетте центи што досега ги плаќаше по kw/h за гас, сега ќе треба да плати речиси 35 центи.

„Сакаме да ја споделиме оваа информација со вас, за да разберете кога ќе треба да ги приспособиме цените на нашите производи“, напиша пекарот на Фејсбук и Инстаграм.