Од денеска до 29 јануари ќе се одржи годинашниот, овој пат виртуелен Светски економски форум во Давос. На врвот на агендата на Форумот е пандемијата на ковид-19 која, како што се наведува, покажа дека ниту една институција или индивидуа не може да се справи со економските, еколошките, социјалните и технолошките предизвици на нашиот комплексен, меѓузависен свет. „Пандемијата ги забрза системските промени што беа очигледни и пред нејзината појава. Линиите на грешки што се појавија во 2020 година сега се појавуваат како клучна крстосница во 2021 година“.

Ова се наведува во најавата за годинашниот Светски економски форум во Давос, во кое се додава: „Агендата во Давос е пионерска мобилизација на глобалните лидери за да ги обликуваат принципите, политиките и партнерствата потребни во овој предизвикувачки нов контекст. Од суштинско значење е лидерите од сите сфери на животот да работат заедно виртуелно за поинклузивна, кохезивна и одржлива иднина што е можно поскоро во 2021 година“.