По директивива на емирот  Шеик Tамин бин ХаминАл-Тани  и Министерот за Надворешни Работи Шеик Мохамед бинAбдулрахман  Ал-Тани  Државата Катар за да се обезбеди 100 милиони долари за олеснување на страдањата од страна на Сирискиот народ.

Во  говорот во Брисел што се одржа преку видео конференција,  Министерот за Надворешни работи нагласи дека новиот помошта доаѓа од цврстата верба на Државата Катар да ја исполни својата меѓународни и хуманитарна обврска кон братскиот сириски народ, укажувајќи дека досега помошта  има надминато две милијарди долари.