Чеченскиот лидер Рамзан Кадиров е човек од најголема доверба на претседателот на Русија, Владимир Путин, задолжен за контакти со арапските земји.

Кадиров е во исклучително добри односи со саудиското кралско семејство како и со државниот врв на Сирија.

Се говори дека токму Кадиров го држи под контрола муслиманското население во Русија кое изнесува 15 проценти од популацијата. Токму Кадиров со своето влијание сречи голем број Руси да заминат на боиштата да се борат во Сирија на страната на „Исламска држава“.