Индија во претходните четири дена имаше повеќе од 400.000 новозаразени на ден.

Во Индија, во последните 24 часа биле регистрирани 366.161 лице со коронавирус, додека 3.754 починале, соопшти Министерството за здравство. Ова е првпат после извесно време бројот на нови случаи да биде помал од 400.000, а бројот на смртни случаи да биде помал од 4.000.

Од почетокот на пандемијата во Индија се регистрирани вкупно 22,66 милиони заразени луѓе, додека 246.116 починале.

Земјата ќе регрутира стотици поранешни припадници на воен медицински персонал за помош на здравствениот систем, соопшти вчера Министерството за одбрана на земјата.

Околу 400 медицински службеници од индиската армија се очекува да служат по договор за најмногу 11 месеци, соопшти Министерството, додавајќи дека и други воени лекари биле контактирани за онлајн консултации.